Marie-José over Black Gospel

Wie ben je?

Ik ben Marie-José, ik woon in Amersfoort en ik werk bij de communicatieafdeling van een groot bedrijf in Utrecht. Zonder (zwarte) muziek en zingen in een gospelkoor is mijn leven nét iets minder leuk.

Hoe kwam je bij Yaron Gospel Choir?

Ik zag in een huis-aan-huisblad dat Marjolein Gorter, onze dirigent, een koor wilde oprichten in Amersfoort. Dat kwam als een geschenk uit de hemel! Ik had eerder (met Marjolein) gezongen in een black gospel koor. Daar was ik opgestapt omdat persoonlijke redenen, maar ik miste het zingen enorm. Ik heb meteen gemaild om me aan te melden. Een van de beste besluiten van de laatste vijf jaar 😉.

Welke partij zing je?

Ik zing tenor. Ik ben niet meer de jongste, dus mijn stem is wat lager. Maar het is ook een keuze. Tenoren ondersteunen de flow, ze stelen niet de show. Dat past bij mij. Daarnaast hebben we een chronisch gebrek aan mannen in Yaron, dus wie laag kan, die zingt tenor.

Hoe lang ben je al bij Yaron?

Vanaf de eerste repetitie. Ik was dolblij dat ik weer gospel kon gaan zingen op de manier die bij me past: vol overgave en uit volle borst. Thuis durf ik dat niet, want ik ben bang dat de buren dan gaan klagen over geluidshinder.

Wat is je favoriete gospelsong?

Ik heb een hele serie favorieten! Traditioneel en modern, luid en ingetogen; als ik mijn ziel eraan kan verbinden, ben ik verkocht. Mijn favoriet om naar te luisteren is ‘Safe in his arms’ met Pamela Crawford als solist. Zij is één met wat ze zingt en dat raakt me diep. Daar komt bij, dat deze song zó troostend als je het moeilijk hebt, daar kan weinig aan tippen.

Hoe bereid je je voor op een concert?

Ik ben gek op concerten, dus mijn enige voorbereiding is de groeiende opwinding: We mogen weer! Marjolein zorgt er altijd voor dat we goed zijn voorbereid, dus stress is niet aan de orde.

Welke muziek luister je het liefst en heb je een “Guilty Pleasure-liedje”?

Thuis luister ik naar alle mogelijk soorten soul, R&B en gospel, van Marvin Gaye tot Mary J. Blige, van James Brown tot D’Angelo en Kirk Franklin, met uitstapjes naar jazz, classic rock en klassiek. Als iets muzikaal in elkaar zit en goed wordt gebracht ben ik al gauw verkocht. Guilty pleasures heb ik eigenlijk niet. Het veronderstelt schaamte voor je keuze. Maar wat muziek betreft ben ik schaamteloos.